малко ателие дизайн

обособяване на самостоятелно жилище

By Mehandjiev-architects, 08.2014

При нас често идват клиенти, които искат да приспособят друг тип помещения в жилищни или да разделят съществуващо жилище/къща на две или повече такива.

Тук ще обясним какво е „жилище“ и какви са изискванията по закон за него, нужни да бъдат спазени, когато се строи/обособява жилище:

Всяко самостоятелно жилище е цялостна система от помещения и пространства за обитаване и има:

– баня-тоалетна; при повече от две спални/стаи – най-малко една баня-тоалетна и тоалетна;

– комин в дневната и кухнята;

– кухня или кухненски бокс;

– най-малко едно жилищно помещение (дневна или спалня);

– самостоятелен вход;

– складово помещение или пространство. То може да бъде в жилището или извън него: мазе, таван или килер;

Жилището трябва:

– да не е с изложение изцяло на североизток, северозапад или север;

– да има светла височина на основните помещения най-малко 2,60 м; жилищните помещения в подпокривното пространство на жилищни сгради със светла височина най-малко 2,30 м в 50% от площта им и най-малко 1,50 м в най-ниската им част;

– да има жилищни помещения с прозорци; площта на прозорците за дневни да е най-малко 1/6 от площта на помещението; площта на прозорците за спални, кухни и кабинети да е най-малко 1/7 от площта на помещението; при горно осветление или при осветление в наклонени плоскости размера на прозорците може да се намали с до 30 на сто;

– ако има входно преддверие, то да е с минимална широчина 1,3 м; коридорите да бъдат с минимална широчина 0,9 м;

– да е надземно.

– да изпълнява жилищни функции.

– помещенията и пространствата му да са функционално и физически свързани.

– всички жилища в нови сгради трябва да имат осигурено паркомясто.

За разлика от жилището (апартамента), ателието (наричано и студио) няма жилищна функция, а служи за „индивидуална творческа работа“. Единственото изискване към него е да има обособен санитарен възел. В много нови сгради се предвиждат ателиета поради факта, че за тях не се изискват горните бележки, най-вече необходимата големина, наличието на обособена стая, както и светла височина от 260см, което е удобно за подпокривните порстрансва на сградите. Няма и изисквания за складови помещения, както и за разположение на поне едно жилищно помещение към слънцето.

Поради малки размери на ателиета, най-вече тук се проявяват уменията на дизайнера в комбинирането на мебели и използването на всяко възможно пространство в жилището по креативен и полозтворен начин.

малко ателие дизайн кухненски кът - дизайн

Ателието, както и всеки друг тип помещение (склад, магазин, кабинет, др), може да бъде преустроено в жилище ако са спазени всички по-горни изисквания и с съгласието на съседите. Ако липсват някои от тези елементи, но могат да бъдат добавени (самостоятелен вход, комини, склад), се прави и изпълнява проект за преустройство за смяна на предназначение.

По подобен начин при делба и обособяване на самостоятелни жилища може да се докаже – чрез проект за делба, че част от предишната сграда може да бъде самостоятелно жилище и да се обособи с отделен нотариален акт, идентификационен номер и партиди за ток и вода.

снимки: http://sossolteiros.virgula.uol.com.br/, http://wantbey.com/

Share Button