open-office

Споделен офис Biz Labs

By Mehandjiev-architects, 01.2015

Концепцията на отворения (споделен) офис представлява място, където всеки клиент може да отиде и да използва бюро, конферентна зала и общи офис помещения за необходимото му време. Това е първото такова офис пространство в град Пловдив.

Мястото, което трябваше да превърнем в такъв офис представляваше две необзаведени стаи в новопостроена мултуфункционална сграда Легис, с обща светла площ от 107 квадрата. Малката квадратура представляваше основно предизвикателство за правилното решение на офиса – трябваше да заложим на комбинирането на функции и внимателния дизайн на обзавеждането.

Разделихме по-голямата зала на зала фикс – място за постоянни клиенти, с по-големи, фиксирани бюра и на малка конферентна зала за срещи и VOIP разговори.
Беше обърнато специално внимание на акустиката на конферентната зала. Лошата акустика може да се дължи на два фактора: проникване на шум от други помещения и ехо вътре в стаята от акустично огледални повърхности. Често тази комбинация от фактори прави говорът трудно различим, особено при skype или други разговори. Затова решението ни включваше специална, звукоизолираща дограма с неправилна геометрия, съобразена с акустичните изисквания, звукопоглъщащ таван и звукоразсейваща мебел в залата.

Зала флекс – за мобилни клиенти – трябваше да може да се превръща бързо в лекционна за събития след работно време. Основен проблем тук беше необходимото окабеляване на работните места и нуждата от неговата промяна при промяна на разположението им в помещението. И ние, и клиентите бяхме твърдо против стандартното решение с мобилни разклонители, които да опасват пода.

За тази цел прототипирахме и разработихме сгъваемо, комбинирано с разклонител, бюро, което може да променя мястото си в различни комбинации без да се налага прокарването на нови кабели.

Разчупената геометрия на бюрата и обзавеждането съчетава функционалност с бягство от представата за типично офис пространство.

Екип интериор и дизайн: арх. Димитър Механджиев, арх. Юлия Дукова
Клиент: Биз Лабс ООД
Мебелно производство и монтаж: Виза Ливинг ЕООД
Ел. инсталации: Йордан Фиковски
Акустика конферентна зала: Децибел ООД
Осветление зали: Алтроникс Лайт ООД
Дограми: Нидо ООД

Share Button