ZAGLAWNA

Преустройство на къща – Банкя

By Mehandjiev-architects, 02.2014


Преустройството на тази стара къща в живописния град Банкя поставя много предизвикателства към новите й собственици. Желанието им да я превърнат в удобен и модерен, обширен и светъл дом се сблъсква с множество наследени проблеми: изключително лошо разположение на сградата в терена, оставящо двора северен; грешно разположени прозорци, водещи до лошо ослънчаване на помещенията, ограничени и нефункционални площи, несигурна конструкция. Южната фасада, гледаща към улицата: малките прозорци и врати напомнят на бойници: Затворената фасада към двора прекъсва връзката на къщата с околното й пространство:

Въпреки многото проблеми, собствениците решават да преустроят сградата, за да спестят време и средства. Kъщата трябваше да бъде отворена и правилно „обърната“: към двора, към слънцето. На практика беше нужна преработката на всички помещения, извършени бяха множесво сложни конструктивни промени: премахване на съществуващото стълбище, еркери и балкони и заменянето им с нови плочи и конзоли, свързани към старата конструкция.

На първия етаж е разположена функционална входна зона, организирана е обширна дневна с поглед към двора и трапезария с поглед на юг. На западната страна е прибавена стълбищна и асансьорна клетка.

На втория етаж са разположени обширни спални с гардеробни и баня, отговарящи на изискванията на собсвениците за луксозно обитаване.

За олекотяване и опростяване на конструкцията беше разработен покрив от затворени стоманени профили. Поради множеството различни детайли и особености на сградата, бяха нужни над 21 различни спецификации за подове, стени и тавани, специфични системи за реновиране, за сухо строителство, хидро- и топлоизолиране.

Екстериорното решение следва желанието на инвеститорите към класическо решение чрез декоративни фасадни профили, корнизи и прозоречни рамки в едноцветно решени обеми и каменен цокъл.

арх. Тихомир Атанасов, арх. Димитър Механджиев

Share Button