1-copy

семейна къща в Горна баня, София

By Mehandjiev-architects, 11.2013

Проект за съвременна, ефективна къща в модерен стил за младо семейство с две деца. Мястото, което избраха, е терен от 800 кв.м. на от най-красивите места край София, в квартал Горна баня, с гледка към града и към Витоша. Заедно с тях измислихме дом, който да пасне на мястото и да им служи да отгледат децата си в комфорт.

Акцент на първия етаж е дневната – с увеличена височина и самостоятелна стълба към библиотеката – мецанин. Въпреки простора и големината помещението, неговото отопление, вентилация и осветление са внимателно обмислени.

Горният етаж е разделен на две обособени части: детски стаи и кът на родителите с самостоятелен дрешник, баня и балкон. Така всеки има собствено място, където да се усамоти при нужда. Родителската спалня е внимателно проектирана, за да се обърне към гледките, но да не се отваря към съседните имоти.

На горния етаж бе оставена отворена, мултифункционална площ, която да се преработи след време според нуждите на децата на семейството. Когато се проектира дом за цял живот, е нужно да се мисли за всякакви варианти, различни начини на ползване и възможна адаптация.

Къщата е отдръпната максимално на северозапад в парцела, за да се запази южната част на двора. Предизвикателство бе силно наклонения терен и трудния достъп с автомобил до мястото. Поредица от тераси изравняват терена и осигуряват максимално голяма морава за игра в южната му част, както и достъп до гаражите в северната.

проект: двор на семейна  къща проект семейна къща- разрез план етаж на семейна къща план семейна къща - партер

Статус на обекта: технически проект, в строеж.

Гл. проектант: д-р арх. Димитър Механджиев
Конструкции: инж. Константин Велинов, инж. Васил Коларов
ВиК: инж. Вили Карауланова
Ел: инж. Виктор Асенов
ОиВ: инж. Благовест Чомаков
Геодезия: инж. Веселина Станиславова

Share Button