проект сглобяема къща

сглобяема къща 2+n

By Mehandjiev-architects, 10.2014

Проект на сгобяема дървена къща, предназначена за почивка по време на уикенди и по-дълъг престой през ваканциите.

Поръчителите, семейство на средна възраст с вече порастнали деца, се нуждаеше от много допълнителни стаи за гости и искаше къщата (със разрешена площ само 100м2) да бъда пригодна и за целогодишно обитаване след своето пенсиониране. Допълнителна трудност създава тесният парцел, който не даваше възможност да се използва класическа коридорна схема.
Решението представлява издължено, но много функционално разпределение от помещения с минимални обслужващи площи: тоалетни и коридори. Малко антре минава покрай двете резервни стаи (кабинет и спалня за гости) и прелива в голямо общо дневно помещение. Родителската спалня влиза директно към него, така пътищата на позлвателите са максимално съкратени.
Скатният покрив образува второ полуниво, оставено празно, с малък санитарен възел. Над дневната и спалмята няма таванска плоча, те са с увеличена височина, което създава усещане за въздух и простор в помещениято. Симетрията на къщатата, подчертана камина в центъра, белите стени, контрастиращи със зелената природа, създават луксозна визия на икономичното, евтино решение.
Детайли: външни стени: дървена скара с пълнеж от минерална вата, 20см, покритие: циментофазерни плочи, бели.
план сглобяема къща дървена сглобяема къща проект сглобяема къща

Share Button