Novi Iskar house panorama

семейна къща в Нови Искър

By Mehandjiev-architects, 11.2015

Novi Iskar house facade   Novi Iskar house panorama   Novi Iskar house view

Голяма семейна къща край София за младо семейство с планове за много деца. Разположена високо в южните склонове на Стара планина, с чудесна гледка към града, основно предизвикателство бе комбинирането на обширната програма в функционален и съобразен с бюджета обем, както и правилното решение за оптимално използване на слънцето през зимата и лятото.

architects plan 0   architects plan 1   architects plan -1

Фасадата на къщата е от два материала – дървена решетка по изскачащите напред странични стени и основна бяла мазилка. Така, въпреки еднообемното си, функционално решение, тя създава усещане за динамичност и лекота. Основен елемент на решението е остъклена зимна градина с хоризонтални прозоречни жалузи, която да не прегрява лятото и да е достатъчно топла зимата.

В приземния етаж са разположени дневните помещения, както и мултифункционална стая: кабинет/гостна.

В сутерена се намира гараж, складове, както и работно помещение за онлайн бизнеса на семейството. Нивото на зимната градина отгоре е повдигнато, за да се ослънчи по-добре дълбокото помещение.

На горния етаж, в посока юг-югоизток са разположени всички четири спални, с минимален брой санитарни помещения и родителска спалня съвсем малко по-голяма от детските.

Високият покрив дава възможност за допълнително складиране в подпокривното пространство.

Share Button