Визуализация на адаптацията на дневната

преустройство на къща в Княжево

By Mehandjiev-architects, 05.2013

Съществуващата сграда в квартал Княжево, София представляваше предизвикателство заради лошото си техническо състояние и нуждата от основно преосмисляне на начина на нейното ползване.

Собствениците, млада семейна двойка, се нуждаеха от предварителен, идеен проект, с който със строителя да направят разчети дали е възможно преустройството на сградата и на каква цена.


В идейния проект основна цел бе функционалната адаптация на различните пространства в къщата спрямо съвременните начини на ползване – общо, светло и просторно помещение с кухненски и дневни кътове и камина, мултифункционално помещение – спалня/кабинет, антре и обслужващи помещения.
Друго предизвикателство бе сравнително ограничените площи, както и нуждата от конструктивно укрепване и частична подмяна на носещи елементи. Голямо внимание бе отделено на изграждането на нова, много по-лесна за ползване стълба към горното ниво, както и на модерна баня на втория етаж. На втория етаж бяха обособени две обширни, спални – родителска и детска, които да осигурят комфортното, семейно ползване на къщата.
Отделно чрез няколко малки намеси по фасадата успяхме да променим и „динамизираме“ иначе твърде непретенциозната визия на сградата. Дворното пространство бе оразмерено функционално и с максимално количество зеленина.
Тази адаптация е пример за възможностите, които внимателното, предварително планиране могат да предоставят на собствениците на стари къщи при работата с архитект.

Статус на обекта: завършен идеен проект, подготвка за изпъление
арх. Димитър Механджиев
визуализации: к.арх. Александър Тодоров

Share Button