надстройка на къща: фасада

надстройка на къща в Пловдив

By Mehandjiev-architects, 05.2016

Вътрешно преустройство и надстрояване на подпокривен етаж на къща.

надстройка на къща преди   надстройка на къща Пловдив

Красива, но занемарена сграда от 50те години в центъра на Пловдив бе закупена от семейство, което се обърна към нас с желание за запазване на оригиналното звучене на къщата, но и едновременно с това за пълно обновяване на начина на нейното ползване.

Една от характеристиките на къщата – нейната фасада от лицеви тухли, беше един от фокусите на проекта, като бе решено всякакво конструктивно укрепване да бъде извършено вътрешно.

Приземния етаж от чисто складов и технически бе превърнат в място за работа – домашен офис, както и в лятна кухня с излаз към градината.

Разпределението на втория, основен етаж, бе почти изцяло променено, като чрез премахване на зидове  и укрепванебе отворено пространството между дневната и кухнята, бе разширена банята, и бе изградена нова стълба към подпокривния етаж.

Подпокривния етаж бе задигнат с олекотена конструкция, покривът му от четирискатен бе направен двускатен, като по-оптимален за използването на пространството, като така към помещенията бяха добавени още две спални, баня и килер.

За съжаление, поради продължилите почти две години устройствени процедури в Район Централен, задната част на сградата премина в аварийно състояние и не можеше да бъде запазена. В процеса на строителство бяха направени много промени по тази причина и само съвестната работа на строителите, както и изграденото доверие в екипа между проектанти, строители и възложители, доведе до успешния край:

Снимки от започването на последния, довършителен етап от строежа към 8.2018:

 

 

 

Share Button