къща на дърво

къща на дърво край Искър

By Mehandjiev-architects, 10.2016

къща на дърво
В продължение на 14 разпръснати в лятото строителни дни заедно с нашите приятели и доброволци построихме къщичка на дърво, мечта на малко момче и неговото семейство.

Живописното място в полите на Плана планина, до язовир Искър, преди и визуализация на проекта:

Снимки от завършената къщичка:

Къщичката е построена около висок смърч, но не ляга на него, а стъпва на собствени колони, заради здравината на дървото. В природата няма нищо право, така и формата на нашата къщичка е свободна, вдъхновена от короната на смърча.

Тя също така минимализира и стъпката й, за сметка на повече площ нагоре. Самото дърво не е засегнато от новата конструкция, като – с цената на много синини – опазихме и всички клони над терасата.

Най-долу къщата е оформена като беседка, на втория етаж има място за игра от около 2 на 3 метра (или място за спане на 3ма другари), а най-горе – тераса за наблюдение (и планиране на пиратски набези).

Детайли:

Снимки от процеса на строителство:

Проект на арх. Дима Иванова и арх. Димитър Механджиев. С изключителни благодарности на приятелите, без които нямаше да се справим: архитектите Георги Цветков, Християн Костов, Тибо Патурле, както и Весела Бубова, Стефан Антонов, Иван Иванов, Пол Патурле, Михаил Желязков, Емилия Механджиева, Калин Христов и Слав Георгиев.

Изгледи от терасата най-горе към Плана и Лозенска планина:

treehouse-10 treehouse-11

 

Share Button